Foundation is onderdeel van

Actueel
De angst doorbroken op een verpleegopleiding in India
Nieuws
3 december 2018

De angst doorbroken op een verpleegopleiding in India

Stel je voor: je reist 1500 kilometer naar een dorp waar je de taal niet spreekt en je begint met een driejarige verpleegopleiding. Dat overkwam Rukmani Patta en Laxmi Hembram, die met steun van de Zorg van de Zaak Foundation, hopen over een paar maanden hun diploma te halen.

‘De opleiding heeft me beleefder gemaakt’, zegt Rukmani. ‘Ik was nogal hardnekkig en soms koppig. Toen ik met patiënten ging werken, had ik geen andere keuze dan beleefd en vriendelijk te zijn. Ik moet hier mijn eigen manier van denken loslaten. Ik moet er volledig voor de ander zijn.’

De verpleegopleiding is onderdeel van Global Hospital in Rajasthan (Noord West India). Dit ziekenhuis positioneert zich als holistische instelling. Daar hoort bijvoorbeeld bij dat gelet wordt op het welzijn van alle artsen, verplegers en docenten in het ziekenhuis.

Er is een groot tekort aan verpleegkundigen in India. ‘Banen in de overheidssector zijn meer in trek’, zegt Srinidhi Tantry, docent en adjunct directeur bij het ziekenhuis. ‘Ook in ons ziekenhuis is een tekort aan personeel. We hopen dat onze opleidingen ook helpen om de interesse in een baan in de verpleging te stimuleren.’

Voor Rukmani is de keuze helder. ‘Ik wilde altijd al iets op het gebied van geneeskunde doen en mijn ouders hebben me hier altijd in gesteund. Ik ga zeker een baan zoeken als verpleger zodra ik mijn diploma heb gehaald.’

Laxmi had geen idee wat haar te wachten stond toen ze aan de opleiding begon. Ze voelde daardoor veel angst. Het heeft haar geholpen om tijd met vrienden door te brengen en voor ze te zorgen. ‘Als ik in de les iets niet begrijp, dan vraag ik het ook meteen aan mijn docenten’. En daardoor heeft ze de angst inmiddels volledig doorbroken. ‘Ik zorg nu vaak alleen voor een patiënt en neem zelf de leiding’, zegt ze. Ze zou in de toekomst graag gaan lesgeven in verpleegkunde. Dat betekent dat ze verder zal moeten studeren.

Over 5 maanden hopen Rukmani en Laxmi de opleiding af te ronden. Dan start Global Hospital een nieuwe opleiding, waar plek is voor circa 35 leerlingen. ‘Gelukkig zien we ook steeds meer jongens’, zegt Srinidhi Tantry niet zonder trots. ‘Toen we in 2003 begonnen, hadden we 4 jongens in de klas. Inmiddels zijn dat er 14.’ Op de vraag of beurzen, zoals die van de Foundation, van pas komen, zegt hij volmondig ‘ja’. Er zijn zeer getalenteerde leerlingen die gezien hun achtergrond de opleiding niet kunnen betalen. Een beurs helpt ze dan over de drempel. ‘En ik hoop van harte dat we het aantal beurzen in de toekomst verder kunnen uitbreiden.’