Foundation is onderdeel van

Actueel
‘Maatschappelijke betrokkenheid is van iedereen’
Nieuws
28 oktober 2020

‘Maatschappelijke betrokkenheid is van iedereen’

Marius Touwen nam in 2014 het initiatief tot de oprichting van Zorg van de Zaak Foundation. ‘Ruim vijf jaar later heeft de Foundation veel bereikt maar is er in de wereld veel te doen. ‘Ik begrijp best dat sommige mensen nu de hoop opgeven, maar als iedereen dat doet is dat de ‘dood in de pot’.

Waarom besloot je de Foundation op te richten?

Ik heb altijd een sterk gevoel gehad dat je een deel van wat je verdient moet weggeven. Natuurlijk had ik alle aandelen van Zorg van de Zaak Netwerk kunnen overdragen aan mijn kinderen. Maar ik zocht een constructie die kon zorgen voor een blijvend verschil. Die is er nu met de Foundation omdat zij een aandelenbelang van 25% heeft in Zorg van de Zaak Netwerk.

Je zou ook goede doelen kunnen steunen.

Zeker. Voordat we de Foundation oprichtten waren we sponsor van Artsen zonder Grenzen. Hun visie past erg bij die van Zorg van de Zaak Netwerk. Artsen zonder Grenzen werd ook klant van Zorg van de Zaak. Maar niet veel later kozen ze ineens een goedkopere arbodienst. Toen ben ik gestopt met de sponsoring en wilde ik een betere constructie.

Zit maatschappelijke betrokkenheid in de haarvaten van Zorg van de Zaak Netwerk?

Ik spreek heel veel mensen die het belangrijk vinden dat Zorg van de Zaak Netwerk zich altijd extra inzet voor anderen; dus bovenop de sociale taak die we al spelen.

Is de Foundation tot nu toe succesvol geweest?

Ja. Ik vind het geweldig goed wat er allemaal is bereikt. Ik zie ook dat het bestuur steeds zorgvuldig heeft gewerkt. Soms worden regels voor financiering erg zwart wit geïnterpreteerd. Maar er is veel gedaan.

Terwijl de Foundation successen boekt, wordt de armoedekloof in Westerse landen alweer groter.

Ik vind dat vreselijk. En het is ook nog een democratisch proces. In de Verenigde Staten wordt ‘Obamacare’ ontmanteld door president Trump. Het maakt me nog strijdbaarder. Ik begrijp best dat sommige mensen nu de hoop opgeven, maar als iedereen dat doet is dat de ‘dood in de pot’.

Is er ook in de toekomst een blijvende rol voor de Foundation?

Absoluut. Zorg van de Zaak Netwerk is een commercieel zorgbedrijf met een sociale taak. Daar hoort bij dat je iets geeft aan de mensen. Zonder voorwaarde en bovenop wat je toch al doet. Dat is waar we voor staan.