Foundation is onderdeel van

Actueel
Maya Aumaj overwint haar eigen ziekte en helpt jongeren aan een baan
Nieuws
1 mei 2021

Maya Aumaj overwint haar eigen ziekte en helpt jongeren aan een baan

Ik studeerde literatuurwetenschappen en culturele antropologie en kreeg tegelijk te maken met een spierziekte. Er zat geen kracht meer in mijn bovenarmen en op het dieptepunt kon ik niet meer goed eten of spreken. Gelukkig hadden de behandelingen een positief effect en kreeg ik de ziekte onder controle.

Ik werd ambassadeur van het Spierfonds in 2013. Ik was altijd al actief aan het netwerken en in de zomer van 2017 heb een oproep gedaan tijdens het dansevenement ‘Free to Move’ dat ik op zoek was naar een baan. Ik werd getipt voor een vacature bij het ministerie van Algemene Zaken. Tegelijk had ik contact met de stichting Studeren en Werken op Maat (SWOM). Ik kreeg via SWOM meteen een coach aangeboden. Die gesprekken hielpen enorm om te leren hoe ik mijn energieniveau kon bewaken. Ik leerde via de coaching ook hoe ik het beste mijn werkuren geleidelijk kon uitbreiden. Dat was erg belangrijk. De spierziekte was weliswaar onder controle maar ik had nog vaak last van vermoeidheid. Door te sporten, door medicatie en ook de coaching leerde ik daarmee om te gaan.

Ik kreeg bij SWOM de vraag om buddy te worden en daar hoefde ik niet over na te denken. Het leek me erg leuk om iemand op weg te kunnen helpen. Ik heb er zelf natuurlijk ook feeling mee. De training was erg interessant. We leerden gesprekstechnieken. Maar we leerden ook waar de rol van een coach bij SWOM ophoudt en die van een buddy begint.

Goed luisteren en doorvragen zijn thema’s van de buddy training. De gesprekken die ik als buddy voer zijn ook voor mij heel leerzaam. Ze zijn een spiegel. Ik spreek jongeren die eigenlijk te streng zijn voor zichzelf. En dat ben ik zelf ook zo nu en dan. Jongeren worstelen met onzekerheid of schaamte. Als buddy kan ik ze laten zien wat hun talenten zijn en hoe ze steeds kunnen bijdragen.

Ik heb een begeleidingstraject afgerond en spreek nu iemand die dezelfde interesses heeft als ik en dezelfde studie volgde. Dat is natuurlijk erg leuk! De contacten vinden plaats wanneer er behoefte aan is. Het gaat allemaal heel spontaan. Buddy zijn is gewoon een erg leuke functie. Jongeren worstelen behoorlijk en ik ben erg blij dat ik ze op weg kan helpen. Deze groep jongeren heeft trouwens ook veel te bieden. De samenleving zou veel mis lopen als ze die talenten niet via een baan kunnen inzetten.